Gatunki piwa

Rodzajów piw jest bardzo wiele, mamy piwa jasne, piwa ciemne, piwo lekkie, piwa pełne. Można je podzielić ze względu na kilka kategorii:
– rodzaj fermentacji,
– kolor piwa,
– zawartość alkoholu (najpopularniejsze mają zazwyczaj ok. 6,2 obj. alk.),
– rodzaj słodu,
– pasteryzacji bądź jej braku,
– obecność dodatkowych składników (np. piwa aromatyzowane, bądź z dodatkami ziół lub miodu),
– brak lub obecność filtracji,
metodę warzenia (wykorzystującą tradycyjne kadzie, bądź opartą na nowoczesnej technologii – warzenie w tankofermetorach),
– miejsce warzenia (piwo z browarów przemysłowych lub piwo domowe),

Kategorii pozwalającej na typologię piwa jest wiele, ponieważ obecnie posiadamy bardzo wiele gatunków tego napoju. Jednakże każdy rodzaj piwa można przyporządkować do podstawowego podziału na:


Piwa górnej fermentacji:
1) Ale – piwo warzone z mieszanki słodu karmelowego i jasnego, jest albo gorzkie albo ciemne,
2) Stout – piwo w kolorze niemalże czarnym, ma ono palono – gorzki smak (np. Guinness).
3) Weizen – piwa należące do tej rodziny to piwa jęczmienne, charakteryzują się jasną barwą i są one mocno musujące.
4) Bitter – piwa typu „ale”, mają one barwę w odcieniu ciemnego bursztyny, gorzkie.
5) Porter – piwo ciemne,
6) Kölsch – piwo pochodzące z Kolonii. I in.

Piwa dolnej fermentacji:
1) Pilzner – tradycyjne, bardzo popularne w na terenie Polski rodzaj piwa. Produkowane jest ono ze słodu jęczmiennego, chmielu drożdży i wody, a cechuje się gorzkim smakiem i jasną barwą, np. Pilsner Urquell .
2) Lager – jest ono wytwarzane tak jak pilzner, ale dodatkowo wzbogacone dodatkiem słodu lub cukru, przez co przy jego spożywaniu nie odczuwa się goryczy, np. Heineken.
3) Porter bałtycki – jest to piwo ciemne, o bardzo dużej objętości alkoholu,
4) Bock (koźlak) – mocne piwo, które warzy się jedynie sezonowo.

Tagi: , , , , , ,