Właściwości lecznicze piwa

Piwo jest obecnie najchętniej spożywanym napojem alkoholowym w krajach europejskich. Wiele z marek ma już swoje certyfikaty uznające je za wyrób objęty szczególnymi prawami – na przykład szczególną ochroną zostało objęte niemieckie piwo produkowane w niemieckiej Kolonii należące do grupy „kölsch”. W Unii Europejskiej wyróżniamy 18 gatunków piw uznanych za regionalny produkt, objętych szczególnymi prawami.

Piwa objęte są szczególnymi prawami również ze względu na pozytywny wpływ jego składników na zdrowie człowieka. Już średniowieczni mnisi dostrzegli korzyści zdrowotne czerpane z umiarkowanego spożywania piwa.

Piwo spożywane w niewielkich ilościach wpływa pozytywnie na organizm człowieka, przyczyniając się jednocześnie do polepszenia naszej kondycji zdrowotnej.

Od wieków udowodnione jest, że piwo wskazane jest przy chorobach układu moczowego, ponieważ wspomaga pracę nerek, przyczyniając się do oczyszczenia z osadów wapniowych oraz kamieni. Działa ono ponadto bakteriobójczo, dlatego też powinno być stosowane przy schorzeniach skórnych. Obecnie naukowcy starają się udowodnić, że spożywane piwo obniża ryzyko zachorowalności na miażdżycę, osteoporozę.

Badania prowadzone przez naukowców w Stanach Zjednoczonych, potwierdzają wpływ spożywanego przez pacjentów piwa na polepszenie ich stanu zdrowie. Specjaliści z oddziałów kardiologicznych, neurologicznych, chorób wewnętrznych wskazują na pozytywne działanie takich składników piwa, a w szczególności chmielu. Dowiedzione jest, że spożywanie piwa wskazane jest w przypadkach chorób krążenia, ponieważ chmiel obniża ciśnienie krwi. Naukowcy zalecają umiarkowane i systematyczne picie piwa, ponieważ dzięki uspokajającym właściwościom chmielu, piwo znacznie poprawia kondycję psychofizyczną organizmu.

Tagi: , , , , , ,